Amsterdam en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De oorspronkelijke naam was ‘Amestelledamme’, middeleeuws Nederlands voor ‘dam in een waterig gebied’. De eerste grachten werden gegraven voor stadsverdediging en waterbeheer. Later kregen ze een nieuwe functie: het vervoer van koopmansgoederen. In de Gouden Eeuw legden schepen van de VOC aan bij het IJ, waarna de vracht met kleiner boten naar de pakhuizen langs de grachten werd vervoerd.
Maar liefst een kwart van het hoofdstedelijke stadsoppervlak bestaat uit water. De kenmerkende waterstructuur in en om de stad vormde altijd in belangrijke mate de identiteit en aantrekkingskracht van Amsterdam. Het binnenstedelijke water biedt niet alleen recreatieve, maar ook andere economische gebruiksmogelijkheden. Toch maakt goederendistributie over water slechts 1% uit van alle transporten in de Amsterdamse binnenstad. Het wegvervoer heeft die taak vrijwel volledig overgenomen.
Dat is jammer, niet alleen omdat Amsterdam zo een fijnmazig watertransportwerk onbenut laat, maar ook omdat de negatieve effecten van vervoer over de weg een steeds urgenter probleem vormen. Zeker in het centrum heeft het bevoorradingsverkeer zowel ruimtelijk als milieutechnisch zijn grenzen bereikt.
Ondertussen groeit de populariteit van Amsterdam als toeristische bestemming en neemt ook het aantal inwoners jaarlijks toe. Naarmate het drukker wordt in de hoofdstad, zal ook de vraag naar goederenbewegingen groeien. Als er niet snel op fundamenteel andere wijze met transport en distributie wordt omgegaan, zullen de negatieve effecten van wegvervoer alleen maar toenemen.
Gelukkig ziet de Gemeente Amsterdam ook dat de huidige inrichting van de logistiek in de (binnen)stad op de schop moet. In haar beleidsplan ‘Watervisie 2040’ (september 2016) stelt ze dan ook dat goederenvervoer over water een ‘slimme en duurzame vorm van stadsdistributie’ is en dat er kansen liggen voor meer bevoorrading van de binnenstad over water: “Juist de binnenstad leent zich voor (kleinschalig) vervoer van goederen over water. We willen marktpartijen stimuleren om met nieuwe initiatieven met vervoer over water en stadsdistributie over water te komen. Dit komt de duurzaamheid en de leefbaarheid van de stad ten goede.”
Daarnaast heeft Amsterdam tijdens State of the Region 2019 de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (Green Deal ZES) ondertekend. Daarmee stelt de gemeente zich tot doel dat de binnenstad in 2025 gevrijwaard is van schadelijke emissies (CO2, NOx, fijnstof) en geluidsoverlast als gevolg van stadslogistiek, door zoveel mogelijk emissievrij te gaan beleveren. Ook het terugdringen van het aantal benodigde voertuigen en voertuigkilometers voor de bevoorrading van steden is een belangrijke doel van Green Deal ZES.
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is in 2018 het programma Amsterdam Vaart! gelanceerd, een samenwerkingsverband van Port of Amsterdam, de Gemeente Amsterdam, TNO en Waternet. Het doel: schonere en slimmere stadslogistiek, bijvoorbeeld in de vorm van stadsdistributie en afvalvervoer over het binnenstedelijke water. AORTA Logistics helpt de gemeente met het behalen van deze doelstellingen. Met onze elektrisch aangedreven vloot zorgen we voor efficiënte, schone en stille bevoorrading van bedrijven in de binnenstad.